Lee Fong Lin & Kelvin Leong (Victor Leong's son)

From AmwayWiki
(Redirected from Lee Fong Lin & Kelvin Leong)
Jump to: navigation, search
Lee Fong Lin & Kelvin Leong (Victor Leong's son)
Lee_Fong_Lin_%26_Kelvin_Leong.jpg
Pin: Executive Diamond (2010)
Markets: Malaysia
LOA:

unknown

LOS Upline: Kenny Chin
Website:
Notes:

Qualifications

Kisah Kejayaan

Latarbelakang

Saya dan Victor bukan datang daripada keluarga yang senang. Saya meninggalkan bangku sekolah selepas menerima pendidikan sekolah rendah selama 3 tahun dan mula melakukan pelbagai kerja sejak usia 12 tahun untuk menyara keluarga. Saya mencari peluang untuk merealisasikan impian, namun lama-kelamaan saya menerima hakikat bahawa hasil yang saya peroleh tidak setimpal dengan usaha yang saya laburkan.

Keadaan juga tidak membolehkan Victor melanjutkan pelajarannya, tetapi beliau mendaftar untuk mengikuti kursus profesional dan memperoleh kelayakan dalam Reka Bentuk Kejuruteraan Teknikal. Kerja keras dan prestasi cemerlang membolehkan Victor membina kerjaya bersama kumpulan yang mereka bentuk dan membina beberapa mercu tanda di Kuala Lumpur, termasuk Times Square dan KLCC.

Mencari Kerjaya Yang Boleh Diwarisi

Kerja keras kami membuahkan hasil. Kami akhirnya mampu memberikan kehidupan yang selesa untuk keluarga kami. Dengan kelahiran anak-anak kami, Jane dan Kelvin, saya menjadi suri rumah sepenuh masa. Kami mempunyai hidup yang stabil dan bahagia selama 10 tahun. Kemudian pendapatan Victor terjejas disebabkan kemelesetan ekonomi pada 1984. Saya mula bimbang mengenai ketidaktentuan masa hadapan anak-anak. Saya mahu bersedia menghadapi sebarang kemungkinan. Oleh itu, saya mahukan satu kerjaya yang boleh diwarisi dan boleh melindungi masa hadapan anak-anak kami.

Diperkenalkan Perniagaan Amway

Doa kami termakbul. Pada 1986, saya menemui penaja saya Yow Yan Mooi. Mulanya saya tidak fikir Amway sesuai untuk saya kerana kurang kelayakan, lingkungan rakan yang terhad dan kurang kemahiran pengucapan awam. Victor juga menentangnya kerana yakin beliau boleh menyara kami dari segi kewangan dengan kerjaya sebagai seorang profesional. Kefahaman yang lebih baik memberikan kami perspektif baru. Kami mula melihat Amway sebagai peluang untuk orang yang ingin mengubah gaya hidup mereka. Jadi, kami bermula dari bawah, memberikan usaha terbaik kami dan dianugerahkan dengan kelayakan sebagai Intan.

Kami mendaftar pada 1986 dan membina asas yang kukuh hanya dalam 2 tahun. Dari tahun 1989 dan seterusnya, kami telah dijemput ke Seminar Kepimpinan di luar negara. Impian kami ingin menjelajah dunia menjadi realiti. Membina perniagaan ini juga membantu menambah baik jati diri dan keyakinan saya. Kami menjadi lebih berani dan positif, semuanya kerana galakan dan perkongsian oleh pemimpin-pemimpin kami.

Meneruskan Perniagaan Tanpa Suami

Pemergian Victor pada 2004 adalah saat yang sangat mendukacitakan saya. Selepas membina kerjaya yang cemerlang dalam industri reka bentuk seni bina, satu-satunya yang ditinggalkan untuk anak-anaknya adalah imej bangunan dan kenangan ketika mereka bersama. Tidak mungkin kami dapat meneruskan hidup yang terjamin lagi stabil jika saya dan Victor tidak menjadi Pengedar. Hendak meneruskan kelangsungan hidup pun sukar sekali.

Dalam menghadapi kehilangan seperti ini, masa adalah penyembuh yang terbaik. Saya mengambil masa beberapa tahun untuk pulih; sesuatu yang saya boleh lakukan kerana jaminan perniagaan Amway.

Pada 2008, saya melupakan kesedihan dan menetapkan matlamat 2 tahun untuk menggerakkan perniagaan kami ke tahap seterusnya sebagai menghormati kenangan bersama Victor. Saya ingin menunjukkan kepada semua orang bahawa dengan peluang yang betul, setiap daripada kita mampu memberikan kehidupan yang terjamin bagi anak-anak kita.

Mewariskan Perniagaan Amway Kepada Anak

Kini, saya mewariskan legasi Amway kepada anak lelaki kami, Kelvin. Saya berharap kerja kerasnya akan membolehkan beliau memperoleh pengiktirafan yang sewajarnya pada masa hadapan. Saat bersejarah ini adalah bukti bahawa pendapatan Amway boleh diwarisi. Saya juga berharap dapat menimbulkan kesedaran di kalangan ibu bapa yang ramai daripadanya mempunyai matlamat yang sama untuk bekerja keras supaya anak-anak mereka boleh menjalani hidup yang terjamin dari segi kewangan dan hidup selesa. Tetapi fikirkan ini; bolehkah anda mencapai matlamat itu dengan kerjaya anda sekarang? Bolehkah anak-anak mengambil alih kerjaya anda dan menyambungnya di mana anda terhenti? Bolehkah kerjaya anda menjadi legasi yang boleh diwarisi? Dalam Amway, jawapannya ‘memang boleh’. Oleh itu, hentikan bertangguhtangguh. Rebut peluang ini sekarang. Yakini bahawa anak-anak anda akan mewarisi dan terus menyalakan obor untuk legasi yang anda tinggalkan.

Penaja Atasan dan Mentor

Terdapat ramai orang yang ingin kami sampaikan rasa terima kasih kerana membantu kami sampai ke tahap di mana kami berada sekarang; Pengasas Bersama Amway Rich & Jay; rakan kongsi perniagaan saya kerana sokongan dan rasa setiakawan mereka terutama ketika saya sedang berdukacita; penaja saya Lu Chon Chin & Yow Yan Mooi, pengedar atasan Pengedar Terus Zamrud Chen Pek Seong & Chong Nyok Len, Pengedar Terus Intan Eksekutif Kenny Chin, Duta Mahkota Khoo Chong Kok & Chai Choo, Duta Mahkota Chan Koon Tin & Chai Foong, Duta Mahkota Foo Howe Kean & Shu Chen, Pengedar Terus Tiga Intan Gerald & Angela De Silva, dan Pengedar Terus Intan Alfred & Hamidah Hendroff. Akhir sekali terima kasih kepada Duta Mahkota Peter Lee & Choi Kit, Pengedar Terus Tiga Intan Steven Lim & Angela Lee, dan semua rakan Intan; serta semua kakitangan Amway.

Apa yang penting bukan sekadar kerja keras. Ia memang pilihan anda sama ada hendak merebut atau tidak peluang yang hadir di hadapan anda. Oleh itu, realisasikannya dan bersama-sama kita menjadikan hari esok yang lebih baik.